reg_medlem2 
 
printable Utskriftsvänlig sida

Anledningen till att jag står här är att väcka debatt om tjänsteinnehållet i nätet. Vi har varit med ifrån första början när visionen för FFH presenterades av bl a Bertil Ohlsson som sitter med här idag. I den så målade man upp en bild av ett lokalt byggt nät med en portal som innehåller fullt med tjänster inom ”Tripple Play” och det var detta som attraherade oss. Det var denna vision som vi ”sålde vidare” på våra informationsmöten i bygden och det var detta som gjorde att många anslöt sig till projektet och var med och byggde nätet.

Nu har vi varit uppkopplade i drygt ett år och vårt ”Tripple Play”-nät är idag istället om man spetsar till det lite ett ”Duo monopol” nät. Detta är inte tillfredställande! Vi har K-Net (Kungälvs Energi) som enda Internet-leverantör och vi har BIK som IP-telefonileverantör. Tv finns inte över huvudtaget i nätet!

Vi har i Kareby Bredbands styrelse sedan tre månader tillbaka arbetat med dessa frågor. I det arbetet har vi tittat på hur det ser ut i andra fibernät runt om i Sverige. Vi har i samtliga de fall som undersökts hittat en fungerande portal där abonnenterna kan välja mellan flera leverantörer inom ”Tripple Play”.

Ett exempel på en bra fungerande portal är från Växjö och den heter WexNet:

  • 10 leverantörer för Internet
  • 7 leverantörer för IP-telefoni
  • 2 leverantörer för TV

Prisexempel för 10 Mbit/s Internet: 65:- (4 utav leverantörerna)

En annan bra portal är GothNet i Göteborg

  • 4 leverantörer för Internet
  • 4 leverantörer för Ip-telefoni
  • 2 leverantörer för TV

Prisex. för IP-telefoni (RIX-telecom): 75 skr  fast avgift/mån samt 0 skr till hela Sverige nätet och mobil 1,55 dagtid samt 1,30 övrig tid.

Jämför detta med K-Net som tar 110 skr för 10 Mbit/s och BIK-telefoni som kostar 70:- fast avgift och mobil 1,78- 2,80 dagtid (beror på till vilket nät) och 1,13- 1,81 övrig tid.

Jag har själv BIK-telefoni och har tittat på hur mycket jag skulle spara per månad om jag istället använder mig av RIX-telecom. Det visade sig att jag skulle sänka kostnaden från ungefär 250 kr/mån till 150 kr/mån dvs. med en sänkning med 40%.

Slutsatsen är att vi betalar för mycket för de tjänster som vi har tillgång till i nätet och så blir det alltid när det råder monopol på ett område!

Om inte detta är tydigt nog så kan vi titta på vad det står i kommunavtalet som gäller mellan KEAB/BIK och Kungälvs kommun.

Har tagit ut två kapitel ur avtalet som belyser tjänster i nätet, det finns fler...

4.4 Öppenhet och operatörsneutralitet

Nätet skall vara öppet och operatörsneutralt. Leverantören är således skyldig att på likvärdiga och skäliga villkor upplåta nätkapacitet (inklusive svartfiber) till var och en som begär detta.

Slutkunder i Nätet skall garanteras valfrihet beträffande operatör och tjänster. Med valfrihet avses exempelvis att slutkund skall kunna anlita flera tjänsteleverantörer samtidigt och utan hindrande merkostnader kunna byta tjänsteleverantör.

4.8 Marknadsföring

Leverantören skall aktivt och på ett objektivt sätt marknadsföra nätet gentemot tjänsteleverantörer och operatörer, samt verka för ett stort tjänsteinnehåll i nätet. Leverantören skall även på ett objektivt sätt, i samråd med operatörer och tjänsteleverantörer, marknadsföra nätet och dess tjänster gentemot slutanvändarna

Det som händer nu i nätet är inte förenligt med gällande avtal!

Vi föreslår att BIK snarast tar kontakt med någon fungerande ”portal-leverantör”. Förslagsvis de två som vi nämner för att handla upp ett avtal så att vi kan få de tjänster som nätet är byggt för samt att vi själva kan välja leverantör och inte tvingas ta den enda som finns i nätet!

 
tlpixeltr
pixel
Maj 2021
 TiOnToFr
v17 262728293012
v183 45 6 789
v19 10 11121314 1516
v20 17181920212223
v2124252627282930
v223112345 6
 
pixel
blpixel br
tlpixel tr
pixel
 
Statistik
 
Medlemmar327
Avtal323
Inblåst fiber325
Fastigheter 572
pixel
blpixelbr