reg_medlem2 
 
printable Utskriftsvänlig sida
Här har alla chansen att ställa frågor eller komma med positiv kritik. TIPS: Uttryck er gärna ÖDMJUKT så slipper läsarna känna sig irriterade redan innan de förstått vad ni egentligen vill ta upp!
 
 
 
forum_public_activity_icon 
Diskussionsinlägg  (senaste visas överst)
 
paged_firstFörsta
paged_prevSidan av 8paged_nextSistapaged_last
tl Lyckat operatörsoberoende nät
tr
pixel

idg-artikel: tjänster i Västerås stadsnät

"I dag erbjuder Västerås stadsnät 86 tjänster, bland annat ip-telefoni, tv och larm. Det finns 17 internettjänster till hushåll som levereras av åtta tjänsteleverantörer."

/Jonas 

 
Måndag 12 Jun 2006
pixel
blbr
tlFler och fler FFH projekt
tr
pixel

Fler och fler projekt inom FFH dyker upp runt om i Sverige

idg-artikel: Fibern gör comeback - triple play ger nytändning 

Thomas Schulz

 
Onsdag 7 Jun 2006
pixel
blbr
tlInstämmer med Susanne
tr
pixel

Hastighetsökningen nu från det gamla "Bonn-modemet" ger mig ren och skär njutning.  Av beställda 2 Mega... mättes 1,99 med TP-Test.  Även telefonljudet superbt hittills.

Dan Claesson tackar alla föreningskamrater!

 
Fredag 19 Maj 2006
pixel
blbr
tl Fungerar bra!
tr
pixel

Hej Västerlandamedlem!

Precis som Susanne (tack förresten för det värmande brevet) så är jag och min familj väldigt nöjda med vår data-uppkoppling. Vi har 10 stabila MB i båda riktningarna när jag mäter med TPTest'en. Jag jobbar en del hemifrån numera och det fungerar precis lika bra som om jag hade suttit på jobbet! Fantastiskt!!

Jag var förresten uppe i Stockholm och besökte en kamrat som har 24 MB ADSL och det visade sig i realiteten (körde TPTeste'n så klart) vara ungefär 13 MB i nerladdningsriktningen (han bor i vår största stad!) och så dåligt i uppladdningsriktningen att jag inte ens kommer ihåg vad det var. Mycket tråkigt ifall vi skulle vilja skicka filer mellan oss... ifrån mig till honom går det bra, men från honom till mig blir det som att försöka hämta andan genom ett sugrör! Det är ledsamt att det under många år har betalats ut en massa bidrag för att bygga ut den smörjan!! Det är inte ens bredband om man läser vad statens egna utredningar givit för slutsatser. Telia har förresten information om: Begränsningar i ADSL-tekniken. Lägg märke till hur fort hastigheten sjunker på grund utav avståndet till tele-stationen! Ännu värre är det för 24 MB-varianten...
Hursomhelst, jag jublar över att bo i en kommun där vi tagit större steg framåt!! Skrattande

Angående telefonin så har vi tyvärr ett låst teleavtal för tillfället och kan inte gå över till ip-telefoni förräns i december, men efter vad jag har hört så fungerar det alltifrån tillfredställande till jättebra. Jag följde med spänning ett par försök att använda riktigt billiga ip-telefoniabonnemang i vårt nät, men det senaste jag hörde om saken var att de som skaffat de abonnemangen hade sagt upp dem för de hade fungerat så dåligt. Ett utav dem hade kostat 70:- i månaden med fria samtal till alla fasta telefoner. Bäst verkar det helt klart fungera med BIK-telefoni som (enligt hörsägen) kostar ungefär hälften så mycket som ett Telia-abonnemang.

TV är inte klart ännu eftersom man försöker få det så rätt som möjligt (istället för så fort som möjligt) men det jobbas mycket med den saken. Problemet med TV är, precis som med allting annat där mediabranchen är inblandad, att de största parterna har väldigt svårt att tänka utanför de befintliga ramarna. Vissa bolag vill t ex skicka alla kanaler hela tiden till alla sina kunder i vårt nät. Ett fullständigt galet påhitt som skulle belasta vårt nät oerhört mycket till i princip ingen nytta alls. Även om vi har stor kapacitet i nätet så är det ju dumt att bara kasta bort den! De tänker i samma banor som när de skickar programmen ifrån en satellit. Det fantastiska här är ju att kunden, via sin mottagare, kan tala om precis vilken kanal denne vill titta på för stunden! Och ännu hellre... exakt vilket program, film, nyheter osv! Man skulle dessutom kunna pausa nyheterna för att göra en kopp te om tekniken togs tillvara på.

Ny teknik ger nya möjligheter och vi kommer utan tvivel få se TV i helt nya former tack vare vårt bredband, men... tyvärr inte exakt nu. Jag hoppas dock att få se mer information ifrån BIK angående detta!

   Mvh Claes Löfqvist

 
Claes Löfqvist - Fredag 19 Maj 2006
pixel
blbr
tl Från Västerlandamedlem
tr
pixel

Hej Kareby

 Jag bor i Västerlanda och grävningarna påbörjas just nu. Men jag är väldigt nyfiken på hur det fungerar hos er som ligger före oss.

Använder ni data tele och Tv via fiberuttaget numera? Fungerar det bra? Vilka kanaler får man in, är det ett basutbud? Och använder ni numera IP telefoni?

 

 
Torsdag 18 Maj 2006
pixel
bl br
tl Tack
tr
pixel

Ett hjärtevarmt tack till alla er som jobbat så länge med att ordna bredband till oss andra. Det är jätteskoj och fungerar toppen.

Trevlig sommar på er!

Susanne på Prästvägen

 
Onsdag 17 Maj 2006
pixel
blbr
tlKaosteori
tr
pixel

KEAB och BIK experimenterar med en nytolkning utav kaosteorin och de ser utan tvivel ut att vara på väg att lyckas! Flört

Angående Skårby Mosse... Jag var med i från första början och Hasse bad oss ta hand om Skårby Mosse efter det att (enligt Hasse) den dåvarande projektgruppen i Hålta hade givit upp hoppet om dem. Man tyckte att deltagandet och engagemanget var för dåligt (förmodligen helt obefintligt). Detta kan kanske varit innan du kom med i projektet? Början utav 2004.

I början var vi ju alla väldigt vilsna och Hasse styrde rätt så friskt samtidigt som han noga betonade att han egentligen inte hade med saken att göra! Jag förmodar att det var så även för er! Skrattande  (för den oinvigde: utan Hasse hade vi inte haft något bredband)

Hursomhelst, jag ber om ursäkt ifall jag förorättat någon. Det var absolut inte min mening!Generad Jag borde inte dragit upp det, eftersom det egentligen är helt orelevant...

 

   Jag önskar er i Hålta lycka till!    /Mvh Claes (uppvuxen i Ytter-Restad)

PS: Värt att notera är också att Skårby Mosse med tiden blev vårt procentmässigt bästa område. Endast tre hus och en sommarstuga är utan fiber där i dag. Rickard och Torbjörn m fl har gjort ett fantastiskt arbete där!

 
Claes Löfqvist - Fredag 21 Apr 2006
pixel
bl br
tlKänner igen det...
tr
pixel

Medlemmar som blir frustrerade över förseningar och en ännu mer frustrerad projektledning som inte får några vettiga besked från leverantörer och som bara verkar flytta fram datumet... Jo jag känner igen detta. Planeringen styrs mycket av tillgång på leverantörerna och speciellt när det gäller KEAB så är det omöjligt att få besked när saker kan göras. Det enda projektledningen kan göra är att meddela troligt datum.  Det är inget roligt läge. 

Situationen uppstår på grund av bristande tillgång på flera resurser. Det mesta som har med KEAB och inkoppling är underdimensionerat men också sådant som kabelplöjare, kabelblåsare, fiberblåsare, svetsare och säkert annat också kan vara problematiskt att få tag i. Varje förening vill ju försöka binda upp resurser till sin egen verksamhet och man inser att det till slut inte blir speciellt bra.

Efter inkopplingen hos oss så skrev jag ett förslag till ordföranden i BIK som gick ut på att BIKs projektledare skulle samordna de kritiska aktiviterna mellan föreningarna. I det läget var kabelblåsning en kritisk resurs och alla vi föreningar som slogs om detta skulle ha varit hjälpta av viss samordning på den fronten. Det finns inte ens ett vettigt fora för de olika byggledningarna att träffas eller ha lite erfarenhetsutbyte. Problemen ni ser uppkommer genom strukturfel i kommunens FFH-projekt. Vad jag vet så hände tyvärr inget konkret av förslaget.

 

Sedan undrar jag stilla varifrån ni har fått att Hålta Fiber skulle petat ut SkårbyMosse? Det är helt enkelt inte sant.

 

Håkan från Hålta

 

 
Fredag 21 Apr 2006
pixel
blbr
tlVäl talat
tr
pixel

Enligt mig så har vi en positiv och öppen förening med nöjda och stolta medlemmar. Lite missförstånd är inte farligt så länge som man reder ut dem. I de flesta fall så tycker man ungefär likadant, när man väl förstår vad den andre egentligen menade. Det vi hör eller läser är ofta tyvärr inte alls vad den andre menar! Fundersam

Under projektets gång så har det varit många olika åsikter och stundtals har känslorna svallat i projektgruppen. Vi har varit en väldigt brokig skara vilket har givit oss mååånga olika synvinklar på varje enskilt "problem" eller ställningstagande. Ibland har det känts helt hopplöst att göra sig förstådd! Vår styrka har dock funnits i faktumet att vi inte har givit upp och gått hem och surat. Vi har gång på gång återvänt till "mötesrummen" och till slut har vi hittat lösningar som tagit hänsyn till så många synvinklar som möjligt och som i många fall varit bättre än varje enskilt förslag för sig.

Personligen har jag lärt mig väldigt mycket under projektets gång!

     Mvh Claes

PS: Ett litet tekniskt tips... tryck inte Enter/Retur när ni kommer till slutet utav en rad för det ordnas automatiskt. Tryck bara på Enter/Retur när ni kommit till slutet på ett stycke. På det viset hålls texten ihop bättre i breven.

 
Måndag 17 Apr 2006
pixel
bl br
tlBeklagar Hysterin
tr
pixel

Det var inte min mening ådstakomma all denna forumaktivitet.

Ni Har ju massor andra jobb oxå förtusan.

Bra svar har kommit från dem som vågat sätta sina namn.

Och jag blir väl tvungen, som straff gå in som aktiv framöver.

Inget jag önskar .. vet ju man mest får skit.

Vill oxå peka på mina sista rader, i "svaret" på Stefans inlägg

(som tyvärr feltolkades negativt .. av fler än jag) .. där jag

hyllar alla stora arbetsinsatser.      Jag gillar visserligen hel-

aktiva snabba fora, men är inte så snabb själv, och tycker

FAKTISKT det inte behövs just här.

Tack för alla klarlägganden.

        Jag pådyvlade sina grannar vitsen va snabb in i

detta, kanske överdrivit därför   .. Dan Claesson.

Förlåt Stefan!

 
Söndag 16 Apr 2006
pixel
bl br
tlÖdmjukhet
tr
pixel

Med anledning av diskussionen i forumet, det är för oss alla värt att komma ihåg just vad som står som tips ovan, nämligen att vi bör uttrycka oss ödmjukt etc. Jag har iaf inte haft för avsikt att hänga ut någon specifik person utan vad jag irriterar mig på är individers förmåga att beklaga sig utan att själva vilja hjälpa till. Jag har dessutom reagerat på ett o annat foruminlägg som jag ansett vara väl vinklat mot enskilda personer.

Mina åsikter om folks (bristande) engagemang och förståelse baserar sig dock på praktiska erfarenheter och överhuvudtaget inte på detta forum. Ingen skugga bör hur som helst och enligt min mening falla på t.ex. Stefan utan vars engagemang vi förmodligen varit utan fiber idag. Tänk gärna på detta lilla fåtal personer som lagt ner så oerhört mycket tid för att den stora massan överhuvudtaget ska få möjlighet att installera fiber. 

Självklart står det varje enskild individ fritt att yttra sig men vi bör definitivt försöka hålla en snygg debatt med kreativa förslag till åtgärder där det finns brister. Tycker iaf jag. Glad

/Jonas 

 
Söndag 16 Apr 2006
pixel
blbr
tlförening
tr
pixel

en ekonomisk förening innebär att vi tar ett gemensamt ansvar för en anläggning ock att vi äger den tillsammans. om vi alla sätter igång ock klagar högljutt så undrar jag hur ni tror det skall hjälpa? att klaga för oss inte framåt?? det får bara oss alla att må dåligt!

om man har en bil ock den efter garantitiden går sönder så ringer man inte till banken ock klagar för att dom fortfarande vill att man betalar på billånet under tiden den är trasig. man äger fortfarande bilen ock måste betala de lån ock annat som det innebar att skaffa den. man måste också se till att få den reparerad, tankad osv... ingen ANNAN är skyldig att göra det!

om man är TVÅ personer som äger en bil tillsammans så hjälper det inte att man går till varandra ock klagar när bilen är trasig? den måste ändå fixas! det duger inte heller att den ena ägaren tycker att den andra får betala lånet under tiden bilen är trasig. man måste tillsammans till slut ändå se till att bilen fixas!

om bredbandet för tillfället inte funkar i några områden, skall de andra områdena betala för anläggningen så länge då? vad händer om några år ifall några områden av olyckliga omständigheter blir av med bredbandet under en längre tid. är det okej med er i de andra områdena att ni betalar dessa områdenas anläggingslån ock servicekostnader under tiden?? skulle inte tro det, för faktum är ju att vi alla fortfarande äger vår del i anläggningen! precis som i bilfallen ovan..

VEM tycker ni skall betala era kostnader och anläggningar? VAD tycker ni skall göras? och VEM skall utföra det? det finns en grupp ideellt arbetande personer som ställt upp på ett fantastiskt sätt och förbättrat för oss alla i socknen. är det deras "fel" att det är resursbrist i kommunen för tillfället och att uppstarten blivit försenad några månader i några trögstartade områden? om folket där hade ställt upp i från början så hade deras områden blivit färdiga tidigare ock då hade resursbristen i kommunen int varit lika stor vilket hade gjort att fördröjningarna mellan deljobben hade varit kortare. som sagt... vems är "felet" att det är resursbrist just nu? förmodligen, allas och ingens!

detta är VÅR anläggning! vi betalar för den och vi förvaltar den tillsammans! om man vill förändra något så tar man upp det med styrelsen (som är våra grannar och som ännu på ideell basis ställer upp och hjälper alla oss andra) så att ett beslut i frågan kan tas, antingen utav dem direkt eller utav oss alla under en föreningsstämma. men det viktiga är att man talar om VAD MAN VILL, ock inte gnäller över något som man INTE vill. om det handlar om pengar så tänk då på att ni kommer att få vara med och betala själva också! återigen... INGEN ANNAN äger vår anläggning än oss i föreningen!!! ingen äger den MER eller MINDRE!!!

jag vill t ex inte arbeta alls! men jag behöver pengar och har inget bättre förslag än att gå till arbetet... klagar jag över att behöva gå till arbetet då? hjälper det upp situationen? nej, jag har valt att glädjas åt att jag faktiskt har ett jobb att gå till och kommer att fortsätta med det tills jag kommer på en bättre lösning! ;-)

ställ på ett artigt vis väl begripliga frågor och/eller lämna konkreta förbättringsförslag. glädjs samtidigt åt att ni är med och äger något som mer och mer i nyheter och medier ser ut att vara något absolut nödvändigt! kareby socken har fått en standardshöjning ock vi har alla bidragit till den!

inom en månad är vi förmodligen igång allihop. tålamod! tv är oundvikligt att det kommer i nätet, men kanske inte just detta halvåret. återigen, tålamod! ligg inte i hängmattan och klaga över den som hjälper er att klippa gräset!!

 
Söndag 16 Apr 2006
pixel
blbr
tlkritikotålig
tr
pixeljag uppfattar inte alls Dans kritik som påhopp.Svaret var det däremot. Jag förstår att han med flera undrar vad som händer.Har själv haft inkopplat länge nu men har hört "klagomål". dessutom har de ju betalat för något de inte har fått, tom årsavgiften med månadsunderhåll.
 
Söndag 16 Apr 2006
pixel
blbr
tlVäl formulerat
tr
pixel

All heder åt Claes som på ett utsökt sätt sammanfattat vad jag och flera med mig känner. Jag har uppfattat den senaste tidens inlägg på samma sätt med personliga påhopp, insinuationer och allmän okunskap. Det är lätt för folk att gömma sig bakom ett tangentbord istället för att gå ut och hjälpa till själva. Oerhört irriterande att det alltid är ett fåtal som ska behöva dra hela lasset.

 

/Jonas 

 
Söndag 16 Apr 2006
pixel
bl br
tlBättre om det går som en DANs?
tr
pixel

Hej Dan!

Jag uppfattar det som:

 • Att du på ett subtilt sätt gjort ett personligt påhopp på vår kära Stefan Kvist?
  Du knyter påstådda problem till Kvist genom att ordvitsa med hans namn. Detta är dock otroligt missriktat! Stefan Kvist har gjort (och gör fortfarande) oerhört mycket för vårt fina fibernät i Kareby socken och har utan tvekan varit en utav de största orsakerna till att projektet blivit så framgångsrikt.

 • Att du lika subtilt påstått att någon apparaturleverantör blivit utsedd på ett korrumperat(?) sätt?
  Här blir det svårare för mig att förstå vad du menar... PacketFront är apparaturleverantör (utsedd av det som då var BIK samt, tror jag, även kommunen). PacketFront levererar dock endast till byNet som är material-leverantör och som levererar både apparatur och annat material som behövs för föreningens byggnation. KEAB är dels en tjänsteleverantör men framför allt den av kommunen utpekade ansvariga instansen för stamnätet. Om det är KEABs roll som stamnätsägare som stör dig så får du nog ta upp den frågan med kommunen? Betänk också att vi är TRETTIO föreningar i kommunen som alla på ett eller annat sätt behöver resurser samtidigt ifrån KEAB, som därtill har problem med utredningar om för höga elnätsavgifter, avsatt chef mm... Dessutom kräver BIK uppmärksamhet utav KEAB i många frågor (telefoni, TV, kartering mm). Kanske är förseningarna, trots att de inte är önskvärda, ändå förståeliga?

 • Att du försökt utmåla dig själv som tålmodig, samtidigt som du verkar klaga för fulla muggar?
  Att vara tålmodig betyder väl att man t ex inte klagar?

 • Att du självutnämnt dig själv som språkrör för de tålmodiga?
  Är du säker på att de verkligt tålmodiga uppskattar detta? Kanske skall du säga att det är du som tycker, istället för att hänvisa till en osynlig stödgrupp?

Sedan gör du ett retoriskt grepp som närmast kan benämnas ett lappkast. Något som politiker ofta gör... Med det ovanstående sagt och inplanterat i publikens medvetande börjar du istället berömma hejdlöst så att du senare kan säga: Men VAD NU? Jag sa ju att bygget och byggruppen var mästerliga?? (du har dock petat in orden nästan och nära för att inte dra läsaren för långt ifrån det du ville ha sagt i brevets första halva)


Det området som du bor i misslyckades omkring 2003-2004 med att dra igång ett fibernät eftersom ni i området inte ställde upp i tillräcklig omfattning. Hasse Eriksson frågade då om vi
(jag var på den tiden med i gruppen) kunde åta oss att försöka hjälpa ert område också. Vi gick redan på knäna, kan sägas... Dessutom ombads vi också hjälpa Skårby Mosse som inte heller (vid den tiden) lyckades få något lokalt engagemang och som just hade blivit utpetade ifrån Hålta Fiber. Om vi sedan flyttar fram klockan så vill jag erinra mig att ert område var det absolut sista att komma igång på grund av just svårigheten att få det lokala folket att hjälpa sig själva.Ni bör alla vara oerhört tacksamma att Asko Häkkilä till slut rullade upp ärmarna och drog det tyngsta lasset! Asko som dessutom redan var belastad med det arbete som han lägger ner för Kareby IS. Oftast är det de som redan bidrar till socknen som har ställt upp och gjort MER. Jag hoppas inte att din fråga om reservstyrkor gäller ifall vi kan kalla in folk ifrån Romelanda, Pajjala eller något annat ställe, utav verkligen var en fråga till dig själv och dina grannar?


Anmäl gärna till valberedningen förslag på möjliga nya krafter till styrelsen. Och ifall du vill hjälpa till med byggnationens slutförande så kanske du skulle kunna kontakta Asko så han får veta att det finns en villig resurs tillgänglig? All hjälp är välkommen! Kom dock inte med problem, utan med lösningar...

Även om du kanske upplever din situation som särdeles dålig och unik, så får du betänka att många föreningar brottas med BETYDLIGT värre problem än att ha en budget som har gått ihop sig, 73% utav medlemmarna uppkopplade (och mig veterligen nöjda) och de övriga 27%:en klara för inkoppling!


Jag ber dock verkligen om ursäkt ifall jag missförstått vad du menar, Dan! Detta är hur jag personligen uppfattat dina brev. Jag är vare sig med i bygget eller styrelsen så jag talar endast för mig själv.

    Mvh Claes Löfqvist

 
Claes Löfqvist - Söndag 16 Apr 2006
pixel
bl br
tlvarför KVISTigt just nu? Inkoppling i Maj, ...2007 ?
tr
pixel

Hej.

Liknande borde väl ha hänt tidigare.

Är just denna kopplingspunkt så unik?

Hur ska eg. projektets slutpunkt/redovisning se ut?

Jag undrar nog å mångas vägnar.

     Och om vår "utvalde" apparaturleverantör ..

måste vänta länge, behöver han ju snart höja priset.

Han kan ju inte ha gratislager forever!

     Skall vi bli bara vara en liten rar miniKVIST på det

redan frodiga trädet?

Vore väl trist avsluta projektet med sunken svans.

OK.  Vi vänder helt perspektivet;

-  Ni har varit ett härligt gäng, lagt ned enormna

mängder tid och arbete.  Funkat härligt & nästan åstadkommit

mästerverk.  Nu är Ni med ALL rätt trötta.

..............Undrar därför om reservkraft går kalla in,

el. liknande?

    Givetvis fortfarande tacksam för allt härligt jobb

som gjorts, och som lett oss så nära.

 

VH Dan Claesson 

 
Torsdag 13 Apr 2006
pixel
bl br
tlKonsolidering sker även i IPTV världen
tr
pixel

Tydligen har inte Fast TV varit en tillräckligt god affär för Bonnier som nu säljer bolaget till Skycom i Umeå http://www.skycom.se/main.php?category=1

Kan förstå att Bonnier väljer att sälja med tanke på att kundtillstömningen inom IPTV inte sker i någon rasande fart och bara kostar pengar än så länge.

Försäljningen kan vara till fördel för användandet av IPTV då Skycom redan är inne och levererar tjänster och innehåll i fibernät på olika platser i landet samt att de i och med köpet blir en större spelare på marknaden och kan pressa program bolagen mer.

Thomas Schulz

 
Torsdag 13 Apr 2006
pixel
blbr
tlFramtida anslutningar
tr
pixel

Styrelsen och nuvarande byggledning håller på att ta fram formerna för hur man skall hantera framtida nätutbyggnad. För att ha kontroll över nätets utbyggnad och kvalitet kommer projektering alltid att utföras genom föreningen och detta gäller även för de markägare som har planer att sälja tomter på sin mark. Instruktioner kommer eventuellt inte att finnas på hemsidan utan dessa sker både muntligt och samt att vi sänder ut skriftliga instruktioner. Vid nybyggnation så kan det vara lämpligt att samförlägga el och fiber i samma schakt förutsatt att det skall till samma anslutnings punkt, så därför är det viktigt att ta en tidig kontakt med föreningen så att man inte gör onödigt arbete.

För er som inte är medlemmar och är intresserade av fiberanslutning, tag kontakt med styrelsen per telefon eller mail så skall vi bistå med hjälp och instruktioner. 

Styrelse/Byggledning

 
Stefan Kvist - Fredag 7 Apr 2006
pixel
bl br
tlHuset först kanske?
tr
pixel

Om du varken har hus eller el så skall du nog inte börja med att installera bredband på tomten? Pröva att bygga ett hus först! Flört
 

 
Torsdag 6 Apr 2006
pixel
bl br
tlOm det inte finns nåt hus på fastigheten
tr
pixel

Tack för svaret på förra frågan.

Nu undrar jag om någon har tips på olika lösningar för

anslutning/avslutning då det saknas byggnader och kanske

inte ens finns El på den aktuella tomten ?

 
Onsdag 5 Apr 2006
pixel
blbr
paged_firstFörsta
paged_prevSidan av 8paged_nextSistapaged_last
 
tl pixel tr
pixel
September 2020
 TiOn ToFr
v36311234 5 6
v377 89 10111213
v381415 1617181920
v3921222324252627
v402829301234
 
pixel
blpixelbr
tlpixeltr
pixel
 
Statistik
 
Medlemmar327
Avtal 323
Inblåst fiber325
Fastigheter572
pixel
blpixelbr